Motivasjon - drivkraft bak handlinger

Motivasjon - drivkraft bak handlinger

Motivasjon - drivkraft bak handlinger

MOTIVASJON – DRIVKRAFT BAK HANDLINGER!

Hva har motivasjon med "The Kodak Moment" å gjøre?

Alle har hørt om "The Kodak Moment", men ingen forstår helt hva som skjedde. Et av verdens største selskaper må søke om konkursbeskyttelse. Fordi de ikke tok disrupsjonen på alvor, de klarte ikke å møte utfordringene. Med topputdannet ledelse, som gjorde alt riktig allikevel ble det ganske så feil.

For noen dager siden gikk toppledelsen i Toyota ut og sa at de ikke følte at elbilmarkedet var noe for dem ennå, batteriene var ikke gode nok... Det var ikke tilfredstillende kvalitet i forhold til deres kunders krav. Men hva sier de egentlig?

Er ikke det nettopp at vi ikke har motivasjon til å virkelig gå inn i elbilmarkedet? Og samtidig går f.eks både Mercedes og VW ut med gigantiske planer for elbiler – fra 2020 er det disse som skal drive omsetningen i deres gigantkonsern...

LA OSS SE LITT MER PÅ FORHOLDENE

Vi vet at VW har vært gjennom en gigantisk dieselskandale, med juks, konsernsjefers fall, gigangbøter og dramatiske børsfall. Slikt gir gjerne motivasjon til å tenke annerledes? De MÅ gjennomføre transformasjon i A.

(dieselbiler må være en del av sortimentet i mange år), men må også få skikkelig fart på B, fordi dette vil bli fremtidens A. Det er åpenbart at motivasjonen er der, drivkraften bak VW handlinger er åpenbare. Det samme gjelder VW.

Men hva så med Toyota?

Vel, for det første har Toyota vært svært drivende på å få forbrenningsmotoren maksimalt tunet, og de har for mange, særlig i USA vært selve symbolet på hybridbiler. Dette er jo biler med forbrenningsmotor, men også en elmotor som skal gjøre forbrenningsmotoren mer effektiv (lavere utslipp osv).

Det at Toyota har investert så mye midler i A, gjør jo at de ikke har den samme motivasjonen til å investere så mye i B. Man bruker kvalitet som et argument, det samme Sony gjorde da man aktivt valgte å ikke gå inn i Mp3 markedet, – det var en så dårlig kvalitet man ikke ønsket å besudle sine kunder med... Det som skjedde var jo at Sony overskjøt markedet med for god kvalitet, Apple lanserte iTunes med en god nok kvalitet for noen, – og endret spillereglene i den bransjen for alltid. Senere har aktører som Spotify og Tidal kapitalisert videre på det arbeidet som blant annet Apple (og kanskje også Napster) startet.

Det som er farlig er å tro at kundene er “våre”. Kunder søker hvem som kan utføre de jobbene man ønsker å få utført, og dessverre for mange leverandører, så er man mer lojal mot sitt eget behov enn et merke. Dersom behovet endres... vel så kan jeg alltids leve med at det står et annet merke i grillen enn tidligere. Det er nok liten tvil om at også Toyota kommer til å levere elbiler, men de venter tydeligvis på bedre biler. Utfordringen rundt elbiler er imidlertid egentlig ikke bilen, men infrastrukturen rundt. Mens Tesla har analysert sitt verdileveransesystem, og sett at de må ta en rolle i etablere ladepunkter, – venter altså Toyota på at kvaliteten på batterier skal møte deres ingeniørers krav. En risikabel strategi.

Det Toyota gjør er allikevel riktig, men det kan bli veldig feil. Vi kaller det at Toyota har asymmetrisk motivasjon. Altså de har ikke motivasjon til å gå inn i markedet for elbiler, men ennå viktigere, – de har motivasjon til å forsvare sine store investeringer i hybride forbrenningsmotorer.

Asymmetrisk motivasjon er kanskje den vanligste årsaken til at den etablerte aktøren drives ut av markedet.

Husk Kodak. De hadde 32.000 forhandlere verden over som levde av å forhandle Kodakfilm, fremkalling osv. Videre leverandører av fiksèrvæske (for yngre lesere: en greie man bruke for å fremkalle film, spør bestemor) osv. Alle disse elsket Kodak for “share the moment”. Utfordringen for Kodak er bare at i dag er det milliarder flere “share the moments”, men det foregår via Instagram og Facebook.

Vil du vite mer?

Legg igjen telefonnummeret ditt her, så ringer vi deg for en uforpliktende prat. Vi svarer dere normalt innen en virkedag.