Hvilke jobber ber kunden oss om å utføre?

Hvilke jobber ber kunden oss om å utføre?

Hvilke jobber ber kunden oss om å utføre?

Begrepet Jobs-to-be-done ble innført av Clayton Christensen i boken The Innovators Dilemma i 1997, men bygget egentlig på allerede da 40 år gammelt utsagn fra Harvard legenden Theodore Levitt – ikke fortell meg hva du selger, men hva det du selger kan gjøre for meg! Ikke gi meg en drill men fortell meg om det hullet drillen kan lage!

Vi har benyttet denne enkle skissen i mange år, og har alltid erfart at det gir god verdi for de aller fleste organisasjoner å bli minnet på at man faktisk selger et hull og ikke en drill.

Det betyr at vi i stedet for å fokusere på drillen, hva vi tilbyr, demografi osv, må fokusere på den jobben vår løsning kan utføre for noen, hvilket problem løser vi innenfor hvilke omstendigheter. Og det er så enkelt å fortelle hva man selger, men hvorfor?

Denne veldig enkle modellen kan bidra til å få riktig fokus i organisasjonen, men ikke minst også gi føringer til nye forretningsmodeller. La oss ta et veldig enkelt eksempel:

Spark.

En spark er et genialt hjelpemiddel til å komme seg rundt. På vinteren. Bare det er nok snø, eller egentlig må det være is. Og det må ikke strøs. Og du kan selvsagt ikke bruke den inne. Og ikke ta den med deg, så du må sette den igjen utenfor skolen, kinoen, treningen osv. Og den blir stort sett stjålet. Og joda, undertegnede må innrømme at det har skjedd at man har lånt en slik på vei hjem fra byen en gang. Og andre har nok også lånt min.

Men løsningen er spark, men hva er egentlig jobs-to-be-done? Er det ikke det å ha mulighet til å bruke beina til å komme seg frem litt raskere og enklere enn å gå? spark Hvilke andre løsninger kunne det finnes på en slik jobs-to-be-done? sparkesykkel Det selges millioner av sparkesykler rundt omkring i verden. Og i mange varianter, – med kofferter, og ulike farger osv.

Hvorfor tok ikke de som har lagd sparker tak i denne muligheten? De står sogar frem på sommertoget på NRK og skryter av hvor historisk gammeldagse de er, og antagelig blir det museum om noen år. Dette viser to ting:

Jobs-to-be-done tenkningen kan gi god innsikt i den verdien og jobben vi faktisk utfører for våre kunder De som fokuserer på drillen og glemmer jobben, kan fort bli museum

Vil du vite mer?

Legg igjen telefonnummeret ditt her, så ringer vi deg for en uforpliktende prat. Vi svarer dere normalt innen en virkedag.